piątek, 1 lutego 2013

Żywność organiczna prawda czy fałsz?

Jak donosi

Organic food isn't healthier and no safer than produce grown with pesticides, finds biggest study of its kind (

Droga żywność ekologiczna nie jest wcale zdrowsza czy bezpieczniejsza od tej uprawianej z użyciem pestycydów i środków chemicznych. 

Tak dowodzą największe na ten temat badania. 

Ekipa naukowców nie znalazła żadnych dowodów na większą pożywność produktów organicznych i dodatkowe korzyści zdrowotne z ich spożywaniem. 

Wykazano, także że kupowane przez klientów produkty organiczne nie zawsze pozbawione są pestycydów, 
choć rzeczywiście są o 30% mniej narażone na zakażenie nimi. 

Według dr  Bravata nie ma istotnej różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną (BIO)
a konwencjonalną. Przegląd obejmował badania osób na diecie organicznej
i konwencjonalnej. 
Badania poziomu składników pokarmowych, skażenia bakteryjnego, grzybiczego,
i pestycydami w produktach. 

Nie wykryto istotnej różnicy w zawartości witamin w różnych rodzajach produktów ani różnicy między zawartością białka czy tłuszczu w mleku organicznym i tradycyjnym.


Stosujecie zdrową żywność w swoje diecie ?

3 komentarze:

  1. i to bardzo stosujecie, ale czasami traktuję pewne rzeczy z przymrużeniem oka więc nie jestem aż tak zaskoczona aczkolwiek jestem...
    świat chemii jest już chyba nieograniczony :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowej żywności nie stosuję (czyli nie kupuję w sklepach ze zdrową żywnością), ale jem zdrowo - fast food'y i słodycze ograniczone do minimum ;) Ale czasem nie wiem w co wierzyć, wyniki badań wiecznie pokazują coś innego...
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. to bardzo ciekawe co napisałaś aż trudno w to uwierzyć tak się przecież propaguje zdrową żywność -??-
    ja osobiście takowej nie kupuję ale staram się jeść mało tłusto i wszystko w miarę rozsądku :) oraz dużo ruchu to też nam wychodzi na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń