Jak donosi
Organic food isn't healthier and no safer than produce grown with pesticides, finds biggest study of its kind (
Droga żywność ekologiczna nie jest wcale zdrowsza czy bezpieczniejsza od tej uprawianej z użyciem pestycydów i środków chemicznych.
Tak dowodzą największe na ten temat badania.
Ekipa naukowców nie znalazła żadnych dowodów na większą pożywność produktów organicznych i dodatkowe korzyści zdrowotne z ich spożywaniem.
Wykazano, także że kupowane przez klientów produkty organiczne nie zawsze pozbawione są pestycydów,
choć rzeczywiście są o 30% mniej narażone na zakażenie nimi.
Według dr Bravata nie ma istotnej różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną (BIO)
a konwencjonalną. Przegląd obejmował badania osób na diecie organicznej
i konwencjonalnej.
a konwencjonalną. Przegląd obejmował badania osób na diecie organicznej
i konwencjonalnej.
Badania poziomu składników pokarmowych, skażenia bakteryjnego, grzybiczego,
i pestycydami w produktach.
i pestycydami w produktach.
Nie wykryto istotnej różnicy w zawartości witamin w różnych rodzajach produktów ani różnicy między zawartością białka czy tłuszczu w mleku organicznym i tradycyjnym.
Stosujecie zdrową żywność w swoje diecie ?
i to bardzo stosujecie, ale czasami traktuję pewne rzeczy z przymrużeniem oka więc nie jestem aż tak zaskoczona aczkolwiek jestem...
OdpowiedzUsuńświat chemii jest już chyba nieograniczony :/
Zdrowej żywności nie stosuję (czyli nie kupuję w sklepach ze zdrową żywnością), ale jem zdrowo - fast food'y i słodycze ograniczone do minimum ;) Ale czasem nie wiem w co wierzyć, wyniki badań wiecznie pokazują coś innego...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia
to bardzo ciekawe co napisałaś aż trudno w to uwierzyć tak się przecież propaguje zdrową żywność -??-
OdpowiedzUsuńja osobiście takowej nie kupuję ale staram się jeść mało tłusto i wszystko w miarę rozsądku :) oraz dużo ruchu to też nam wychodzi na zdrowie :)